Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež organizirala je javnu tribinu, stručni skup na temu:

Prekršajno pravna zaštita djece

dana 13. travnja 2022. godine, od 13,00 do 15,00 sati

u Tribini grada Zagreba, Kaptol 27 

Djeca koja su žrtve i svjedoci u prekršajnom postupku moraju biti prepoznati kao posebno ranjiva skupina, za koju trebamo znati njihove potrebe i štiti njihova prava. U skladu s Konvencijom o pravima djeteta u prekršajnom pravu zakonodavstva Republike Hrvatske postoje brojni propisi kojima se štite prava djece. Koje su to zakonske odredbe u prekršajnom pravu kojima se štiti najbolji interes djeteta i kako se provode u praksi prikazali su:

  1. Kristina Gašparac Orlić, sutkinja Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske
  2. Daniela Šola, sutkinja Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu
  3. Robert Završki, sudac Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu
  4. Stanislav Walaszek, viši sudski savjetnik Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske

 

Zaključci stručnog skupa: Prekršajni sudovi nemaju stručne suradnike vanpravne struke, socijalne pedagoge ili socijalne radnike, koji bi radili pojedinačnu procjenu djeteta i razgovarali s istim u posebnoj prostoriji bez nazočnosti počinitelja prekršaja. Iskaz djeteta bi se trebao snimiti uređajem za audio-video snimanje, a snimka  se priključuje  zapisniku. Ispitivanje bi se trebalo provesti bez prisutnosti suca i stranaka u prostoriji gdje se dijete nalazi putem audio-video uređaja kojima rukuje stručni pomoćnik. Mijenja se ponašanje djece i sve je izazovnije kako se prema njima odnositi pa je nužno osim pravnika-sudaca imati u timu stručnjake vanpravne struke socijalne pedagoge, socijalne radnike ili psihologe.

Stoga bi bilo nužno da se djeca svjedoci i žrtve prekršaja ispituju sa stručnom osobom u posebnom prostoru bez nazočnosti počinitelja prekršaja, a da je iskaz zabilježen audio video snimkom te će se dostaviti zamolba Ministarstvu pravosuđa i uprave  za nabavkom audio video uređaja za sva županijska područja RH kao i zapošljavanja socijalnih pedagoga ili socijalnih radnika radi pomoći u radu s djecom.

Prezentacije izlagača i izlagačica možete preuzeti ovdje: prekrsajnopravni-polozaj-djeteta-u-prekrsajima-nasilja-u-obitelji i prezentacija-prekrsajnopravna-zastita-djece