Organizirana je javna tribina, stručni skup na temu:

 Uzdržavanje djece po uredbi vijeća (EZ) br. 4/2009 od 18. prosinca 2008. o nadležnosti, mjerodavnom pravu, priznavanju i izvršenju sudskih odluka te suradnji u stvarima koje se odnose na obvezu uzdržavanja

 

 koja je održana 20. travnja 2016. godine, od 13,00 do 15,00 sati

Zagreb, Kaptol 27.

 Uredba od 18.prosinca 2008. propisuje nadležnost, mjerodavno pravo, priznanje i izvršenje sudske odluke te suradnju u stvarima koje se odnose na obvezu uzdržavanja. Prekogranični element je kao npr. razvod roditelja, jedan od roditelja s kojim dijete ne živi, radi i stanuje u Njemačkoj, a trebao bi plaćati uzdržavanje za dijete u Varaždinu. O tome kakva je slika našeg društva, koliko učestalo i na koje načine možemo pomoći djeci u ostvarivanju prava na primanje uzdržavanja govorile su:

 1.   Slavica Garac– Županijski sud u Zagrebu

2. Jasna Palić– Ministarstvo socijalne politike i mladih

3. Aleksandra Korać Graovac– Pravni fakultet u Zagrebu, Sveučilišta u Zagrebu

Moderator okruglog stola bila je:

Lana Petö Kujundžić, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu

Odazvali su se obiteljski suci, odvjetnici, pravobranitelji, odgajatelji, suci prekršajnih sudova, suci kaznenih odjela, državni odvjetnici, socijalni radnici, socijalni pedagozi, suci za mladež, policajci, učitelji, nastavnici, profesori, stručni suradnici za mladež, savjetnici, stručnjaci za djecu i mlade, predstavnici vladinih i nevladinih organizacija i studenti društvenih znanosti.

 

IMG_1449