Na stručnom skupu „Nasilje u obitelji-prepoznati, definirati i adekvatno reagirati“ sudjelovalo je preko 90 sudionika, među kojima prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore dr.sc. Krešimir Luetić, dr.med.; predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih doktora, dr. sc. Dragan Soldo, dr.med.; pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević; prof.dr.sc. Dean Ajduković iz Društva za psihološku pomoć; dr.sc. Marina Ajduković, profesorica studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagreb; pomoćnica ministra pravosuđa Vedrana Šimundžija,  izv.prof. dr.sc. Ksenija Butorac i njezini studenti te drugi uvaženi gosti i gošće. 

Uvodničarke u temu bile su:

  • ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander,
  • ravnateljica Doma Duga, mr.sc. Željka Barić,
  • koordinatorica Ženske sobe, dr.sc. Maja Mamula,
  • docentica na katedri kaznenog prava Pravnog fakulteta u Rijeci, dr.sc. Dalida Ritossa,
  • sutkinja Visokog prekršajnog suda u RH, Branka Živković Žigante

Moderatorica skupa je bila sutkinja Županijskog suda u Zagrebu i predsjednica USZM-a, dr.sc. Lana Petö Kujundžić.

Nasilje u obitelji je prekršaj i kazneno djelo koje je ujedno i javnozdravstveni problem. Nasilje u obitelji je jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava, prekršaj i kazneno djelo, a ujedno i javnozdravstveni problem. Svaka četvrta žena, prema podacima Vijeća Europe, proživjela je neki oblik nasilja u obitelji koji može obuhvaćati psihičko, fizičko i seksualno nasilje. Najčešće žrtve u obitelji su žene, a što uključuje i djecu. Stručnjakinje su iznijele da se žrtve najčešće osjećaju bespomoćno, u strahu od počinitelja. Nedovoljna je povezanost sustava, ali i zakonodavni okvir stvara konfuziju oko razgraničenja između prekršajne i kaznene odgovornosti.

Međutim, naglasak svih izlagača je bio u pomaganju žrtvama, prijavljivanju, reagiranju na otkrivanje nasilja u obitelji, a što su dužni učiniti prvi liječnici, pedijatri, doktorice opće medicine, učiteljice i odgajateljice u vrtićima.

Predstavnici Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog društva obiteljskih doktora iznijeli su  potrebu za dodatnim edukacijama liječnika o temi nasilja u obitelji. 

Galeriju slika sa stručnog skupa možete pogledati ovdje.

 

logo_mwf