Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež organizirala je  javnu tribinu, stručni skup na temu „Obiteljski sudovi,“ 12. ožujka 2018. u 12 sati u Kući Europe, Cesarčeva 4, Zagreb, i objedinila mišljenja znanstvenika, predstavnika vladinog i nevladinog sektora, stručnjaka koji rade s djecom i obitelji, sudaca, odvjetnika.

Uvodničari u temu bili su:

  • dr.sc.Irena Majstorović profesorica sa katedre obiteljskog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu, Sveučilišta u Zagrebu,
  • Tatjana Katkić Stanić, načelnica Sektora za koordinaciju politika i unapređenje stručnog rada centara za socijalnu skrb Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku,
  • Nela Bodrožić-Selak, ravnateljica Centra za posebno skrbništvo,
  • Domagoj Kronstein, predstojnik podružnice Novi Zagreb, Centra za socijalnu skrb Zagreb,
  • Marina Parać Garma, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Moderatorica skupa je bila predsjednica USZM dr.sc. Lana Peto Kujundžić, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu.

           Svi uvodničari su se složili da je  Republika Hrvatska već u svojim smjernicama pokazala da želi Obiteljske sudove i da je prema obvezama, preuzetima ratifikacijom međunarodnih ugovora, bila dužna osigurati rad specijaliziranim sudovima, obiteljskim sudovima, odnosno specijalizaciju sudaca za rad na statusnim i obiteljskim predmetima. Upozoreno je da u Europskoj uniji postoje posebni obiteljski sudovi, ali i na karti svijeta nisu nepoznanica.

Predstavnik Ministarstva pravosuđa, državni tajnik dr.sc. Kristijan Turkalj, u diskusiji je istaknuo da se provodi reforma sudova i da su spremni prihvatiti konstruktivne prijedloge.

Samo proklamiranje zaštite najboljeg interesa djece  ne donosi djeci konkretnu zaštitu i korist u postupcima u kojima se odlučuje o njihovim konkretnim pravima, kao na primjer: s kim će živjeti, kako će se odvijati kontakti s roditeljem s kojim ne žive i  budućim statusnim pitanjima.

Osnivanjem obiteljskih sudova na određenim područjima omogućilo bi  podizanje stručnost obiteljskih sudaca i povezivanje sa nepravnim stručnjacima kako bi se pravni problemi rješavali na multidisciplinaran način kroz intersektorsku suradnju. 

Stoga je potrebno da Ministarstvo pravosuđa, u suradnji sa Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku naprave plan osnivanja takvih sudova. Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručanjak za djecu i mladež je spremna sa svojim stručnjacima učestvovati u radnoj skupini koja će predložiti najbolji način i plan za rješenje osnivanja obiteljskih sudova.

Ovu važnu temu stručnog skupa popratili su i mediji:

https://theworldnews.net/hr-news/obiteljski-sudovi-potrebni-su-zbog-izbjegavanja-daljnjeg-traumatiziranja-djece

https://www.vecernji.hr/vijesti/obiteljski-sudovi-potrebni-su-zbog-izbjegavanja-daljnjeg-traumatiziranja-djece-1232053

https://direktno.hr/domovina/udruga-sudaca-trazi-osnivanje-obiteljskih-sudova-kako-bi-se-izbjeglo-traumatiziranje-djece-115931/

 

Predsjednica USZM-a

Dr.sc. Lana Peto Kujundžić