Održan je stručni skup na temu:

Postupanje prema djeci u sukobu sa zakonom u vezi s njihovom ovisnošću

30. lipnja 2021. godine, od 13,00-14,00 sati,

na platformi ZOOM

 Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež i Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ provode program „Benjamin“ i organizirali su stručni skup na temu: Postupanje prema djeci u sukobu sa zakonom u vezi s njihovom ovisnosti. Povodom Međunarodnog dan protiv zlouporabe droga koji je proglašen po UN održan je ovaj stručni skup  i obilježen je datum uz 66 stručnjaka koji su nazočili skupu.

Cilj programa „Benjamin“ je prevencija svih ovisnosti i ostalih rizičnih ponašanja, konzumiranja i uporabe: alkohola, droga, kockanja, igara na sreću, računalnih igrica, interneta.

U okviru programa održan je virtualni stručni skup radi poštivanja epidemioloških mjera.

Uvodničari u stručni skup bili su:

Miroslava Rožanković, predsjednica Humanitarne organizacije „Zajednica  Susret“

Amenadris Rožanković, voditeljica projekta Benjamin

dr.sc. Jadranka Ivandić-Zimić, HZJZ

Lucija Lamešić, mag. socijalni pedagog ERF-a Sveučilišta u Zagrebu

Dijana Rizvić, sutkinja za mladež OKS Zagreb

Moderator stručnog skupa je bila:

dr.sc.Lana Petö Kujundžić, predsjednica USZM-a

Voditeljica programa Benjamin Amenadris Rožanković je predstavila program koji se provodi kao trogodišnji program kojeg financira Ministarstvo zdravstva.
https://www.zajednica-susret.hr/vijesti/item/423-aktivnosti-programa-benjamin-u-svibnju-2021.htmlod

Dr.sc. Jadranka Ivandić-Zimić iz HZJZ je iznijela da istraživanja pokazuju da  djeca sve mlađe životne dobi koriste marihuanu, a da je Hrvatska  iznad prosjeka u odnosu na druge europske zemlje po konzumaciji duhana i uporabi alkohola  od strane djece, kao i u odnosu korištenja novih psihoaktivnih droga. Zabrinjava disproporcija između dostupnih podataka o sve većoj uporabi marihuane i heroina, a sve manjem broju djece na liječenju, kao i smanjenju broja prijavljenih za prekršajna i kaznena djela u vezi s drogom. Istaknula je da je na ovom području najvažnija prevencija, a potom tretman što mora biti lokalno i multidisciplinarno. Preuzmite njezinu prezentaciju ovdje: djeca-i-ovisnosti-srucni-skup-jizpptx

Lucija Lamešić je predstavila specifični psihosocijalni tretman mladih s problemom kockanja pod nazivom “Ulažem u sebe”.

Sutkinja za mladež Dijana Rizvić je objasnila mogućnosti djelovanja unutar pravosudnog sustava na drugačiji način, diverzijom uz restorativan pristup. Prezentaciju možete preuzeti ovdje: strucni-skup-30-06-2021_