Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež i Zajednica susret Humanitarna organizacija održali su stručni skup:

Koje ovisnosti kod djece nas brinu

 12. prosinca 2022. godine, od 13,00 do 14,30 sati na platformi Zoom

Konzumacija alkohola i droge kod djece  je zabrinjavajuća. Kod uporabe digitalnih medija brine nas  seksualno iskorištavanje djece, seksualno uznemiravanje, ovisnost o igrama i kocki.  Ovaj stručni skup dio je aktivnosti iz programa “Benjamin” koji treću godinu zaredom provodi Humanitarna organizacija “Zajednica Susret” u partnerstvu s Udrugom sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade. “Benjamin” je trogodišnji program koji financira Ministarstvo zdravstva (2020.-2022.), a u fokusu mu je prevencija rizičnih ponašanja, kao i svih vrsta ovisnosti djece i mladih od 14 do 23 godine. Prevenciju Zajednica susret provodi putem individualnih savjetovanja te radionica za djecu, mlade i njihove roditelje. Izazove s kojima se susreću stručnjaci i koja su njihova iskustva podijelili su putem Zoom platforme:

1. Miroslava Rožanković, Zajednica susret
2. Ana Veočić, Centar za nestalu i nezbrinutu djecu
3. Jelena Adamlje, Udruga Pragma
Moderator stručnog skupa bila je: dr.sc. Lana Peto Kujundžić, VKSRH
Na stručnom skupu članovi upravnog i savjetodavnog tijela USZM-a iznijeli su svoja mišljenja i prijedloge za povećanu potrebu preventivnih programa u vrtićima i školama. Posebno je važno pružanje savjeta roditeljima od stručnih osoba, koje mogu pomoći u prepoznavanju znakova ovisnosti kod djece, ali i stilovima odgoja djece, koja pružaju djeci sigurnost i otvoren odnos s povjerenjem. Izazovi u moderno doba samo su nekim djelom promijenili način izvršenja, koji može biti veći i jači na utjecaj prema djeci, no rizični čimbenici za pojavu ovisnosti kod djece se nisu promijenili.