Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež organizira javnu tribinu, stručni skup na temu: 

Mlađi punoljetnici u kaznenom pravu

koja će se održati 3. srpnja 2018. godine, od 13,00 do 15,00 sati

Zagreb, Kaptol 27.

 

Mlađi punoljetnici su kategorija osoba, koje se razlikuju od adolescenata, ali i odraslih osoba po psihološkom, socijalnom i moralnom razvitku. Znanstvene spoznaje biologije i psihologije upućuju na to da se procesi sazrijevanja dovršavaju u životnoj dobi između 18. i 25. godine.

Stoga, prema brojnim autorima navršena 18. godina života ne bi trebala biti granica dviju razvojnih faza neke osobe pa ni jasno razgraničenje prema odrasloj dobi. 

O tome kakva je slika našeg društvakoliko se učestalo mlađi punoljetnici pojavljuju kao počinitelji kaznenih i prekršajnih djela,  kako ih se sankcionira  te koja bi pri tom posebna znanja, trebali imati o ovim mladim ljudima, govorit će:             

  1. Doc. dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić, ravnateljica Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež
  2. Dijana Rizvić, sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, odjela za mladež
  3. Marina Štimac, prof. psihologije, Zatvorska bolnica u Zagrebu 
  4. dr.sc. Lana Petö Kujundžić, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu, predsjednica odjela za mladež

 Moderatorica okruglog stola bit će: Matea Babić, stručna suradnica Županijskog suda u Zagrebu, odjel za mladež 

Pozivaju se: socijalne radnice, socijalni pedagozi, suci i sutkinje, psiholozi, pedagoginje, državne odvjetnice, policajci, odvjetnicie pravobranitelji, odgajateljice, učitelji, nastavnice, profesorice, liječnici, stručni suradnici za mladež, savjetnice, stručnjaci za djecu i mlade, predstavnici vladinih i nevladinih organizacija i studenti i studentice humanih znanosti.