Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade uz CERANEO – Centar za razvoj neprofitnih organizacija i Hrvatsku mrežu za beskućnike organizirala je javnu tribinu, stručni skup na temu:

Pomoć mladima u riziku 

koja je održana 15. ožujka 2022. godine, od 13,00 do 15,00 sati

u Tribini grada Zagreba, Kaptol 27 i online 

Od iznimne je važnosti u svim djelovanjima prema mladima prepoznati njihove potrebe, uključiti ih u programe obrazovanja i spriječiti rizik od siromaštva, beskućništva te socijalne isključenosti. U skladu s time bit će predstavljen projekt „A gdje si ti? Reaktivacija i reintegracija neaktivnih mladih u NEET statusu“ koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, čiji je cilj omogućiti pristup i aktivno sudjelovanje na tržištu rada, a posebno je usmjeren i na mlade u statusu beskućnika koji čine posebno ranjivu NEET skupinu. Kako aktivirati i uključiti mlade u društvo kroz pomoć drugim osobama u potrebi? To su nam predstavile:

  1. Sara Dželalija, magistra socijalnog rada, CERANEO – Centar za razvoj neprofitnih organizacija
  2. Tina Debeljak, magistra socijalnog rada, Hrvatska mreža za beskućnike
  3. Matea Babić, viša stručna savjetnica, Županijski sud u Zagrebu
  4. Mirka Nikolac, profesorica kineziologije, Dječji vrtić “Mirjam Weiller” on line
  5. mr.sc. Snježana Šalamon, socijalna radnica, NZJZ “Dr. Andrija Štampar”

Moderator okruglog stola je bila: dr.sc. Lana Peto Kujundžić, sutkinja VKSRH

Predstavljeno nam je od Sare i Tine projekt „A gdje si ti? Reaktivacija i reintegracija neaktivnih mladih u NEET statusu“ koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Nepostojanje djelotvornih programa za integraciju NEET populacije svrstava Hrvatsku među vodeće zemlje po broju mladih u NEET statusu. Radi se o prototipu socijalno isključenih osoba za koje još uvijek ne postoji sustav odgovarajuće identifikacije i praćenja. Cilj projekta je pridonijeti reaktivaciji i integraciji NEET mladih kroz jačanje njihovih socijalnih i profesionalnih kompetencija po inovativnom modelu „ENTRE-YOU“. Projektom će polaznicima biti osnažena motivacija i otvorenost prema proaktivnosti te će usvojiti vještine poduzetničkog razmatranja kao zalog za integraciju na tržište rada.

Matea Babić članica savjetodavnog tijela USZM je predstavila Stop program koje je udruga razvila na poticaj međunarodne asocijacije sudaca za mladež, primjenjujući tridesetogodišnje iskustvo Nizozemske, gdje su djeca uključena u alternativni postupak umjesto prekršajnog i kaznenog postupka. Od 2012. do 2022. godine Stop program je proveden u Gradu  Zagrebu na području Trnja, Centra, Medvešćaka, Novog Zagreba i Trešnjevke te Grada Velike Gorice. Obuhvaćeno je preko 150 maloljetnika i njihovih roditelja, policajaca, stručnih osoba socijalne skrbi i lokalnih udruga. 

Mirka Nikolac, profesorica kineziologije je pokazala izrađeni film s učenicima srednje škole o njihovom poimanju dobrog i lošeg ponašanja te usmjeravanju od odraslih osoba. 

Mr.sc. Snježana Šalamon je predstavila SLUŽBU ZA MENTALNO ZDRAVLJE I PREVENCIJU OVISNOSTI NZJZ „DR.A. ŠTAMPAR” koja djeluje na  četiri lokacije u Zagrebu, od toga dvije za maloljetnike i mlađe punoljetnike. Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “dr. A. Štampar” bavi se mladima s različitim poremećajima u ponašanju. Među njima prednjače konzumenti alkohola i drugih droga. U Centar ih upućuju ustanove (CZSS, škole, sudovi, domovi), njihovi roditelji ili odgajatelji. U manjem broju slučajeva adolescenti se javljaju sami. Rad s mladima odvija se individualno i u grupi, a s njima rade psihijatri, psiholozi, socijalni radnici i socijalni pedagog.