Dana 22.rujna 1999. godine ubijene su tri žene na Općinskom sudu tijekom brakorazvodne parnice, od kojih su dvije bile naše kolegice, sutkinja Ljiljana Hvalec i odvjetnica Hajra Prohić, te Gordana Oraškić, stranka u brakorazvodnom postupku čiji je suprug i tuženik u postupku, bivši policajac Mato Oraškić počinio ubojstva te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Nasilje nad ženama u Hrvatskoj je javnozdravstveni problem i ovaj zločin je primjer femicida, odnosno ubojstva žena upravo zato jer su žene. U Hrvatskoj je u posljednjih 10 godina ubijeno gotovo 300  žena, a prošle 2016. godine ubijeno je 18 žena. Javnost i institucije često izjednačavaju počinitelja sa žrtvom te otežavaju pristup pravdi. Potrebno je staviti potrebe žrtve na prvo mjesto te educirati i senzibilizirati policijske službenike_ce, djelatnike_ce pravosudnog, zdravstvenog  i sustava socijalne skrbi.  

Ratificiranje Istanbulske konvencije jedan je od značajnih koraka koje  država može poduzeti u svrhu zaštite žena!

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama pozivamo sve da se prisjete tog tragičnog dana i da podrže eliminaciju svih oblika nasilja nad ženama.

Suosjećamo s obiteljima ubijenih žena i smatramo da se ovakvi zločini ne smiju  zaboraviti.  

 

Photo by Mike Wilson on Unsplash