Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, u Zagrebu je u suorganizaciji s Poliklinikom za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba održala konferenciju u povodu 30.-te godišnjice Konvencije o pravima djeteta u Gradskoj vijećnici u Zagrebu, dana 8. studenog 2019. na temu: “Prava djece i što smo postigli od ratificiranja Konvencije o pravima djece u RH”.

Od visokih uzvanika nazočili su, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović,  predstavnica UN-a Renate Winter, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik skupštine Grada Zagreba Drago Prgomet.

Predsjednica odbora za prava djece i predstavnica UN-a Renate Winter, kao počasni govornik, nam je pokazala sliku djece u svijetu i nadalje kršenja njihovih prava, iako su osim jedne zemlje svi drugi ratificirali Konvenciju o pravima djeteta. Upitala je zbog čega ovo nije postao raj za djecu? Nažalost i tri protokola uz konvenciju nisu zaštitila djecu od njihovog uključivanja u sudjelovanja u ratu, njihovoj prodaji, izlaganju pornografiji i prostituciji te nemogućnosti da se požale na kršenje svojih prava. Uz stvarne primjere pokazala je da smo još daleko od idelanog stanja za djecu.

Uz uvaženu UN predstavnicu prikazali su svoje stavove o pravu na obitelj, pravu na obrazovanje, pravu na sigurnost i pravu na mišljenje, Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma Zagreb, Ljiljana Klinger, ravnateljica škole Matija Gubec, Jelena Pavičić Vukičević zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba i dva dječaka kao predstavnici Odbora mladih Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba.

Time smo na konferenciji razmijeniti postignuća nakon donošenja Konvencije i njene ratifikacije u RH kao i viziju za unaprjeđenje rada na pravima djece. 

Zaključno su organizatorice, u ime Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, u zamjeni za ravnateljicu prof.dr.sc Gordanu Buljan Flander, psihologinja Bruna Profaca i u ime Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, predsjednica uduge, dr.sc. Lana Peto Kujundžić istakle da je važno osvijestiti stručnjake, donosioce odluka, odrasle osobe da se prava djece trebaju poštivati, da trebamo o pravima govoriti i osvješćivati javnost i dovesti do potpunog razumijevanja tih prava.

Objave o konferenciji:

http://predsjednica.hr/objava/1/1/3393http://radio1.hr/odrzana-konferencija-posvecena-konvenciji-o-pravima-djeteta/

https://vijesti.hrt.hr/556908/konferencija-o-pravima-djetetahttps://

www.zagreb.hr/en/konferencija-u-povodu-30-godisnjice-konvencije-o-p/151459https://

www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/novosti/svecana-konferencija-povodom-30-godisnjice-konvencije-o-pravima-djece/

– Prilog HINA-e sa Konferencije u petak https://youtu.be/WUr37DD5YUs
– Prilog Jutarnjeg o Konferenciji u petak https://youtu.be/xYVjgdkYgZg
– Prilog HRT o Konferenciji u petak https://youtu.be/aj-rLizAv7c
– Prilog NOVA TV o Konferenciji u petak https://youtu.be/HNJKPdSkeok
– Prilog Z1 o Konferenciji u petak https://youtu.be/uN90pq1U9L0
– Ella Selka Bagaric najava Konferencije Jabuka TV https://youtu.be/Mo1DtxxVB1g