Zaključci s javne tribine 23. studeni 2010.
Vještačenja u obiteljskim sporovima, razvoda braka

1. Nakon iznesenih uvodnih predavanja dr. sc. Gordane Flander Buljan i dr.sc. Dubravke Kocijan Hercigonja istaknuto je pitanje provjere stručnosti vještaka koji vještače u pojedinim predmetima. Naime, u predmetima razvoda braka ili ako roditelji ne žive u obiteljskoj zajednici, a sud odlučuje s kojim će roditeljem dijete živjeti te određuje način i vrijeme susreta i druženja djeteta s drugim roditeljem, a postavlja se pitanje o kopentencijama roditelja i najboljeg interesa za dijete takvo vještačenje treba povjeriti vještacima psihijatru i psihologu, kao kombinirano vještačenje, koji specijalizirano rade s djecom. Loš i neprofesionalni vještački nalaz može našteti djetetu kojem nije utvrđen njegov najbolji interes.

2. U postupcima na sudu kada se odlučuje o djetetu potrebno je omogućiti djetetu da izrazi svoje mišljenje i da se isto uzme u obzir, dakle da se dijete pozove na sud i da sudac vidi dijete, kao i njegov odnos prema roditeljima, posredno da to učini stručnjak iz Centra za socijalnu skrb, ali i da se tijekom vještačenja uvijek obrađuju i roditelji i dijete. Obiteljski sudac je sudac koji bi trebao znati razgovarati s djecom i koji bi trebao omogućiti djetetu pimjeren prostor za obavljanje takvog razgovora uz stručnu osobu.

3. Postupci u kojima se odlučuje s kojim roditeljem će dijete živjeti i način i vrijeme susreta i druženja s drugim roditeljem i da pojedine dužnosti može obavljati roditelj s kojim dijete ne živi su žurni postupci i samo iznimno je potrebno u njima odrediti vještačenja, jer ona nažalost produžavaju postupak. Uglavnom vještačenjem se potvrđuje prijedlog Centra za socijalnu skrb o kompetentnosti roditelja. Dug sudski postupak omogućava manipulativnom roditelju, koji spriječava druženje djeteta s drugim roditeljem, a zbog najboljeg interesa djeteta koje je naviklo i živi samo s jednim roditeljem, da se donese odluka da i živi s tim roditeljem. Time se nagrađuje manipulacija jednog roditelja koji odugovlači postupak i uporno manipulira s djetetom kako drugi roditelj ne bi ostvario kontakte. Takav roditelj emocionalno zlostavlja svoje dijete i čini kazneno djelo zanemarivanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe.

Vještačenja u razvodima braka