Odličan razgovor o diverziji s policijskim službenicima Markom i Noeline Radojković, koji su pokazali snažnu opredjeljenost policije u Novom Zelandu o prednostima diverzije, koje se ne treba bojati.

Uvijek se postavlja pitanje recidivizma, ali policija Novog Zelanda smatra da se maloljetnicima treba pružiti prilika da ih se dovođenjem na sud ne stigmatizira. Svaki slučaj je poseban te se dijete procjenjuje odnosno radi se procjena rizika za ponavljanje kaznenog djela. 

Novi Zeland ima dva nivoa diverzije: 

  • Alternativne mjere– koje koristi policajac, od opomene, koja može biti uvjetna ili bezuvjetna,  do mjera koje poduzima kao policajac po razgovoru s roditeljima  i maloljetnikom u njihovoj kući odnosno u policijskoj stanici ako je zločin ozbiljniji  
  • Obiteljska konferencija (FGC) ­–  ona može biti predložena od policije kada je maloljetnik uhićen ili kada sud zahtjeva da se slučaj stavi pred obiteljsku konferenciju.  FGC,  obiteljska konferencija, je postupak pred socijalnom skrbi, u prisutnosti: roditelja, šire obitelji, maloljetnika, učitelja, oštećenika i policije koja se naziva u drugim pravosuđima Restorative Justice Conference/Meeting.