Održan je na temu:

SMJEŠTAJ DJECE U USTANOVE SOCIJALNE SKRBI

dana 2. srpnja 2014. godine, od 13,00 do 15,00 sati

Zagreb, Kaptol 27

U središte naše pažnje ovom tribinom stavljamo skupinu djece i njihovih roditelja prema kojima se primjenjuju obiteljsko-pravne i kazneno-pravne intervencije. Do smještaja djece u ustanove dolazi kada ih je potrebno izdvojiti iz sredine u kojoj žive i primijeniti posebne pojačane mjere odgoja od strane stručnih osoba, a koja mjera je iznimna. Takva djeca su posebno ranjiva djeca s rizikom ili koja već imaju poremećaj u ponašanju i delinkventnog su ponašanja.

Iz tog razloga, a s obzirom na pojačanu društvenu odgovornost tijela, institucija, odnosno stručnjaka različitih profila, želimo progovoriti o problemima bjegova djece iz ustanova, potrebi pružanja pomoći policije pri smještaju, hitnog smještaja u ustanove, osiguranju tretmana u ustanovama, listama čekanja na smještaj, potrebi osnivanja zatvorene zavodske jedinice i posebne odgojne ustanove.

USZM se zalaže za praćenje i poštivanje dječjih prava u sudskim postupcima i pri provođenju mjera prema djeci, a posebno poštujući preporuke Vijeća Europe (Rec(2005)5).

Uvodničari u javnu tribinu, bili su:

Andrijana Modrušan, sutkinja (obiteljskog prava) Općinskog suda u Puli
Dijana Rizvić, sutkinja za mladež Općinskog kaznenog suda u Zagrebu
Marijana Žunić, predstavnica Policijske uprave primorsko-goranske

Moderator okruglog stola bila je:

Lana Petö Kujundžić, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu

Pozivaju se: socijalni radnici, socijalni pedagozi, psiholozi, psihijatri, pedijatri, suci za mladež, obiteljski suci, suci prekršajnih sudova, suci kaznenih odjela, državni odvjetnici, policajci, odvjetnici, pravobranitelji, odgajatelji, učitelji, nastavnici, profesori, stručni suradnici za mladež, savjetnici, stručnjaci za djecu i mlade, predstavnici vladinih i nevladinih organizacija i studenti humanističkih i društvenih znanosti.

smještaj djece u ustanove socijalne skrbi kaznenopravni dio 02.07.2014. ispravljeni

SMJEŠTAJ MALOLJETNIKA U USTANOVE SOCIJALNE SKRBI