Održana je  javna tribina, stručni skup na temu:

Odvjetnici i prava djece

od 13,00 do 15,00 sati, Zagreb, Kaptol 27.  

Ovom tribinom smo prikazali prava djece i obveze odvjetnika kao branitelja maloljetnika i opunomoćenika oštečenika djece u kaznenim predmetima. Odvjetnici kao branitelji maloljetnika  i opunomoćenici djece trebaju imati sklonosti za rad s mladim ljudima, ali i znanja u radu s njima.

Uvodničari u javnu tribinu, stručni skup, bili su:

  1. Lea Čavić, odvjetnica iz Zagreba
  2. Sonja Vrandečić, predsjednica odjela za mladež Općinskog kaznenog suda u Zagrebu
  3. Kristjan Pelc, odvjetnik iz Zagreba

Moderator okruglog stola bila je:

Lana Petö Kujundžić, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu

Odazvali su se oko 50-tak stručnjaka i to: suci, državni odvjetnici, odvjetnici, policajci, pravobranitelji, stručni suradnici za mladež, savjetnici, socijalni radnici, socijalni pedagozi, učitelji, nastavnici, profesori, psiholozi, psihijatri, pedijatri, stručnjaci za djecu i mlade i predstavnici vladinih i nevladinih organizacija.

Zaključci stručnog skupa su:

1. Potrebno je od Odvjetničke akademije i Pravosudne akademije zatražiti permanentno osposobljavanje odvjetnika koji brane maloljetnike i zastupaju djecu oštečenike

2. Od akademske zajednice  i to Pravnih fakulteta, Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta do Socijalnog rada traži se mogućnost stalne dogradnje u odnosu na prava djece kao što je specijalistički studij na Pravnom fakultetu u Zagrebu i najavljeni interdisiplinarni studij na Pravnom fakultetu u Osijeku.

3. Od Hok-a postoji potreba stalnog revidiranja liste odvjetnika koji su sa posebnom sklonošću za rad s djecom

ODVJETNICI I PRAVA DJECE