Održana je javna tribina, stručni skup na temu:

MLADI I OVISNOST

dana 16. lipnja 2016. godine, od 13,00 do 15,00 sati

Zagreb, Kaptol 27.

Na stručnom skupu govorile su:

  1.  Ksenija Butorac- Visoka policijska škola MUP-a RH
  2. Andreja Radić- Zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba
  3. Dina Drozdek- Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Moderatorica okruglog stola bila je:

Lana Petö Kujundžić, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu

Odazvali su se 50 tak stručnjak za za djecu i mlade, predstavnika vladinih i nevladinih organizacija.

Zaključci tribine:

1. Mladi ljudi prema kojima se trebamo odnositi s posebnom pozornosti trebaju biti mlađi punoljetnici do 25 godine, dakle podići prag mlađih punoljetnika i u zakonskim propisima.

2. Kako se prema samoprocjeni osoba ovisnika u krug ovisnosti dolazi zbog znatiželje, dosade,utjecaja vršnjaka i željom za adrenalinom trebali bismo kao društvo pronaći odgovor na takve uzroke.

3. Istaknuta je potreba edukacije ovisnika i njihovih roditeljima o stanju u kojem se nalaze kao i osvještavanje obiteljskih odnosa.

4. Škole za roditelje su važan čimbenik koji djeluje na prevenciju ovisnosti ali i u nošenju s problemom ovisnosti i potrebno je preko probacijske službe u ovakve edukcije uključiti sve osobe koje su uvjetno osuđene zbog kaznenih djela na štetu djece i  obitelji. Škole za roditelje su organizirane po Zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu.

5. Mogućnost pružanja savjetovališta, terapije i rada s ovisnicima on line bez identifikacija osoba koja traže pomoć bi doprinje većem broju osoba koje bi potražile pomoć radi ovisnosti. Takovi modeli postoje u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Belgiji.

Zlouporaba i ovisnost o drogama – etiologija – Ksenija Butorac