Kako poslije ustanove pomoći mladima?

koji je održan 13. listopada 2014. godine,
od 13,00 do 15,00 sati, Zagreb, Kaptol 27.

Ovom tribinom smo prikazali priručnik Okvirko koji je nastao u partnerstvu udruge Igra, SOS Dječjeg sela Hrvatska i Doma za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi Maestral.
Okvirko bi trebao pomoći mladima iz skrbi i odraslima koji o njima brinu da se što kvalitetnije pripreme za izlazak i uspostave kvalitetan i produktivan život u zajednici. Time bi se trebao povećati stupanj socijalne uključenosti mladih koji izlaze iz svih oblika alternativne skrbi.
Naziv priručnika ukazuje na dvije osnovne stvari koje se njime žele postići:
1. Kreirati OKVIR procesa izlaska iz alternativne skrbi
2. Definirati ključne kompetencije koje je važno da mladi razviju u procesu izlaska iz skrbi.

Uvodničari u javnu tribinu, stručni skup, bili su:

Krešimir Makvić, zagovaratelj dječjih prava –SOS Dječje selo Hrvatska
Sunčana Kusturin – udruga Igra

Moderator okruglo stola bila je:

Lana Petö Kujundžić, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu

Odazvali su se: suci, državni odvjetnici, odvjetnici, pravobranitelji, stručni suradnici za mladež, savjetnici, socijalni radnici, socijalni pedagozi, stručnjaci za djecu i mlade i predstavnici vladinih i nevladinih organizacija.

Zaključci stručnog skupa:
1. Prijedlozi Okvirka trebali bi postati standardni obrasci u pripremi djece i mladih koja izlaze iz institucija i sličnih oblika socijalne skrbi koji bi se trebali primjenjivati u cijeloj zemlji uz prihvaćanje po Ministarstvu socijalne skrbi, kao tijelu državne vlasti za provođenje politike za mlade ljude.
2. Potrebno je povezivanje svih djelatnosti na korist mladih ljudi koji su izašli iz ustanova kako bi im se pomoglo pri uključivanju u životne procese, multidisciplinarni pristup pomoći.

3. Potrebna je doedukacija odgajatelja, skrbnika, hranitelja kako bi koristili alate i znanja radi pomoći mladim ljudima u pripremi za izlazak iz ustanova socijalne skrbi te prihvaćanja mladih u zajednici gdje dolaze.