Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi organiziraju javnu tribinu, stručni skup na temu:

Alternativno postupanje prema maloljetnim počiniteljima „lakših“ prekršaja (Nizozemski „Halt program“)
koja će se održati 07. rujna 2011. godine, od 9,00 do 13,00 sati
Zagreb, Kaptol 27.

U Republici Hrvatskoj se postupak prema maloljetnicima ne provodi hitno. Naime postupci su najčešće dugotrajni i odluke su opomene ili novčane kazne u prekršajnom postupku što ne uzrokuje promjenu ponašanja maloljetnika. Neki prekršaji završe s opomenom policajca ili opomenom prekršajnog suca iako bi trebali rad socijalne službe odnosno provođenje nekih posebnih obveza. Važan instrument, koji bi ubrzao postupak prema maloljetniku i omogućio primjenu alternativnih sankcija za određene lakše prekršaje i time rasteretio prekršajne suce, je primjena alternativnog postupanja policije i socijalne skrbi. Takvo postupanje je primjena restorativne pravde ( oštetio sam stolice na stadionu, skupljat ću smeće na stadionu poslije utakmice) i od ukupnog broja od oko 10. 000 maloljetnika u prekršajnom postupku  godišnje barem polovina bi mogla proći pojednostavljenu proceduru (policija i socijalna skrb i obavljen zadatak) Također buđetske uštede pravosudnog sustava nisu ne zamjetne, dok je pozitivno ponašanje maloljetnika u većem broju od dosadašnjeg za očekivati.

Uvodničari u javnu tribinu, okrugli stol, biti će:

1. Bart Commandeur, iz Nizozemske , specijalist za rad u Halt programu

2. Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda RH

3. Anita Matijevič,  iz Ministarstva unutarnjih poslova

4. Tatjana Katkić Stanić , iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi

Moderator okruglo stola biti će:

Lana Petö Kujundžić, sutkinja za mladež Županijskog suda u Zagrebu

Pozivaju se: policajci, socijalni radnici, socijalni pedagozi, suci za mladež, obiteljski suci, suci prekršajnih sudova, suci kaznenih odjela, državni odvjetnici, odvjetnici, pravobranitelji, stručni suradnici za mladež, savjetnici i stručnjaci za djecu i mlade.