Prva međunarodna konferencija USZM o Stop programu održana je 5.prosinca 2016. godine u Hotelu International s početkom u 9,00 sati. Prisustvovalo je više od 120 predstavnika institucija grada i socijalne skrbi, stručnjaka za djecu i mladež, odvjetnika i odvjetnica, policajaca i policajki, prosvjetnih djelatnika i djelatnica, predstavnika i predstavnica pravosuđa  BiH i Srbije, UNICEF-a te predstavnika i predstavnica nevladnih organizacija.

U uvodnom obraćanju sudionicima obratili su se: potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, predstavnica Grada Velike Gorice Arijana Mataga Tintor, državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa, veleposlanica Kraljevine Nizozemske Ellen Berends te Veleposlanik Velike Britanije Andrew Dalgleish.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, koja je svojim visokim pokroviteljstvom podržala konferenciju, izrazila je svoju podršku pismenim putem, uputivši srdačan pozdrav svim sudionicima konferencije posebice izražavajući dobrodošlicu u Hrvatsku gostima iz nizozemstva:

Briga za mlade u svakoj je državi jedan od najvažnijih vjerodostojnosti politike kada je riječ o obećanjima za budućnost. Stoga je od velike važnosti što će zahtjevna problematika preventive odnosno penalizacije kriminalnih ponašanja među mladima ovom konferencijim biti raspravljena na najvišoj stručnoj razini, uz sudjelovanje ugladnih sudionika iz zemlje i svijeta” (Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović).

Konferenciju su popratili novinarke i novinari: Hrvatskog radija, AlJazeere, Radio Sljemena, Hine, Jutarnjeg lista, Večernjeg lista te Trisa- nezavisnog novinarskog portala. 

Zaključci konferencije su slijedeći:

  1. Provesti kroz sustav uvođenje Stop programa kao diverziju za maloljetnike uz izvansudsku nagodbu,
  2. Primjenjivati Stop program na sve maloljetnike budući da je brz, učinkovit i svrsihodan,
  3. Uvesti jednako postupanje za sve maloljetnike uz jednaka pravila iz kaznenog prava,
  4. Povezati sve diverzijske postupke te ojačati postojeći model izvansudske nagodbe. 

Stop program će se nastaviti provoditi u gradskim četvrtima Grada Zagreb i Grada Velike Gorice, prikazivati će svoje rezultate široj zajednici, ponuditi će sve dosadašnje protokole postupanja kao edukaciju za sve zainteresirane stručnjake iz Hrvatske i regije te tako širiti model programa i na druge gradove.

Prezentacije naših izlagača i izlagačica možete pogledati i preuzeti ovdje:

Avril Calder: diversion

Frans Grobbe: evaluation-of-halt fg-presentatie-051216

Dalida Ritossa, doc.dr.sc: alternativne-sankcije-za-maloljetne-pocinitelje-u-hrvatskom-kaznenopravnom-prostoru 

Irena Cajner Mraović, dr.sc: icm_teorijski-okvir-za-stop-kao-sigurnost

Mirjana Vukov Colić: prezentacija-konferencija-1

Sanda Puljiz Vidović: stop-program-konferencija

Nedjeljko Marković: stop-program-5-12-2016_nedjeljko-markovic stop-program-2016  

Marina Ajduković, dr.sc: sumarni-rezultati-evaluacije-stop-programa-2013-2016